Bemutatkozás

Tolna-Mözsi futsal rövid története napjainkig

A női foci 1996-ban vette kezdetét Tolnán. Az elmúlt 25 év több fejlődési szakaszra osztható.

Kezdetek

Margaréta Tolna néven alakult focit kedvelő lányokból, asszonyokból egy csapat, mely a Tolna megyei kispályás bajnokságban kezdte el sikeres pályafutását. A csapat menedzsere a akkori Margaréta üzletláncot működtető vállalkozás tulajdonosa, Simon Ferenc volt. Első versenyévadban még a tapasztalatszerzés volt a cél, a következő három év már a sikerekről szólt, ugyanis egymást követő három bajnokságban a bajnoki címet szerezte meg a csapat. Ebben a csapatban bontogatta szárnyait a válogatottságig jutó Simon Bogi és Hodován Edit. A sikereket kezdetben Bagdi József szakmai irányításával érte el a csapat. A MLSZ 1999-ben írta ki legelőször az országos kispályás bajnokságot, amelyet teremben, még 5+1 létszámmal bonyolítottak. Ebben az évben alakult meg a Tolnai Női Labdarúgó Klub, melynek elnöke az akkori fő támogató, a Varga Transfer Kft. ügyvezetője, Varga Gyula volt. Később, 2001-ben az elnökség Szekszárdra helyezte át a klub székhelyét, és Varga Transzfer Női Labdarúgó Klub néven működött 2003-ig, majd ez évben meg is szűnt az egyesület. A Varga Transzfer éra alatt a csapat ezüstéremig jutott az országos bajnokságban. Erre az időszakra tehető több ismert szakember munkássága is: Török Bálint (Peca), Kalmár Ferenc (Kancsó) és Hevesi Tamás, az ismert énekes művész.

Megújulás, szervezeti változások

2002 nyarán a Varga Transzfer Női Labdarúgó Klub titkára, Simon Ferenc és utánpótlás edzője, Folk György kilépett a klubból, és elkezdték lerakni a mostani sikercsapat alapjait. Kezdetben néhány fő tizenéves lánnyal vágtak neki a hosszú kalandnak.
2003-ban megalakult a Tolna-Mözsi Női Labdarúgó Sportegyesület, alapító tagjai: Simon Ferenc, Folk György, Klézli Ferenc, Vargáné Lengyel Csilla, Szűcs Judit, Pfundtner Sándor, Tauker Péter, Nemes Imre, Varga László, Manzinger László, az egyesület elnökévé Simon Ferencet választotta a közgyűlés.

A tagság összetétele az elmúlt 18 évben többször is változott, jellemzően utánpótlás játékosok szüleiből tevődött össze, jelenleg az alapító tagok közül hárman (Vargáné Lengyel Csilla, Simon Ferenc és Folk György) maradtak tagjai az egyesületnek. A sikerek gyorsan jöttek: megye bajnoki címek a megyei kispályás bajnokságban, döntőbe jutás az U15 országos nyújtottpályás leány bajnokságban.

A női felnőtt futsal bajnokságba 2004-ben nevezett az egyesület, ahol a mai napig meghatározó szerepet tölt be.

2008-ban döntött az egyesület vezetése a férfi futsal elindítása mellett, az egyesület elnevezése ekkor változott meg Tolna-Mözsi Futsal Sportegyesület névre.

A férfi szakág sikeres és eredményes (felnőtt csapat NB.II középmezőny, U15 fiú csapat országos bajnoki cím) működését követően a 2016-2017 évadot befejezve átkerült a Tolnai VFC klubhoz, mely ez évtől (2021) ismét egyesületünk színeiben versenyez tovább. Az egyesület 2012 decemberében alapította meg a Tolna-Mözsi Sportszervező Nonprofit Kft.-t. A női első osztályú csapat versenyeztetését a gazdasági társaság végzi ez időponttól kezdve, így a csapat menedzselése, működtetése kikerült az egyesületből. 2014-ben az egyesület vezetését Bercsényi László (Brand Mission Kft. tulajdonosa) vette át, majd két évet követően újra Simon Ferenc került az egyesület élére. 2018 óta Garay-Simon Boglárka az egyesület elnöke. 2015. július 8-án az Egyesület eladta a Kft-ben jegyzett tulajdonrészét, jelenleg egy személyben Simon Ferenc a Kft. tulajdonosa.

A női felnőtt csapat az elmúlt több mint 15 évben három-három alkalommal állhatott fel a dobogó harmadik, valamint második fokára. Első ezüstérmét 2007/2008-as idényben érte le Wiesner József edzősége idején. Ezt követően több alkalommal is az aranyérem közelébe került: 2012-ben Laki Zoltán vezetésével végzett a bajnokság második helyén, a bajnokság rájátszásában a Miskolci Vénusszal szemben maradt alul a párharc során. A harmadik ezüstöt a 2020/21 év hozta meg, látványos és szoros csatákat követően a Debreceni EAC-cal szemben veszítette el a döntőt, ez alatt Reveland Zoltán irányította a csapatot.

Bár nem jutott dobogóra, de volt két olyan évad, amikor bajnokesélyesnek kiáltotta ki a teljes mezőny a csapatot:

  • 2015/16-os évadban Frank Tamás vezetésével megnyerte az alapszakaszt, majd a rájátszásban elvesztette a párharcot egy máig emlékezetes mérkőzést játszva a Szekszárdi UFC ellenében. A párharc első mérkőzésén meggyőző játékkal 3:0-ra nyert a csapat Szekszárdon, a visszavágót viszont 4:1-re elveszítette (3 perccel a mérkőzés vége előtt még 1:1 volt az állás), így az alsó ágon folytathatta a küzdelmeket.
  • a következő évadot ukrán sztárjátékosokkal (Anna Sydorenko, Anna Shulha, Mariia Polischchuk) megtűzdelve kezdte a csapat, azonban a bajnokságot végül csak 4. helyen zárták a lányok. A Magyar Női Futsal Kupában négy alkalommal játszhatott döntőt. Az elsőt mindjárt a kupa történetének első kiírásában 2010-ben. Későbbiekben is többször eljutott a csapat a legjobb négy (Final Four) közé, 2018-ban pedig megnyerte a sorozatot. A döntő érdekessége volt, hogy azon az eseményen nem volt vezető edzője a csapatnak, a lányok saját elképzelésüket valósították meg a pályán.

A csapat több edzőt is „elfogyasztott” az elmúlt években: Mucska Gyula, Wiesner József, Herczig Gábor, Pálinkás János, Laki Zoltán, Horváth György, Frank Tamás, Kolok Volodymyr, Hevesi Tamás, Nagy Roland, Biczi Gábor igyekeztek sikerre vezetni a csapatot, többnyire kiváló munkát végeztek. A felnőtt csapat mellett utánpótlás szinten – a Tolna-Mözsi Futsal Sportegyesület színeiben- is szép eredményeket értünk el, melynek csúcspontja a 2017/18 évi U17-es bajnoki aranyérme volt.

Ezt megelőzően is több alkalommal jutottak dobogóra utánpótlás csapataink, U13 korosztályban regionális bajnoki címet nyertek.

Az egyesület a mai napig az ország egyik legnagyobb leány utánpótlás nevelő klubja a futsal szakágban, eredményeire méltán lehet büszke.

Jelen

A cél most már rövidtávon is a bajnoki cím, valamint az újabb kupagyőzelem megszerzése. A társaság elsősorban továbbra is az egyesület utánpótlás munkájára épít hosszabb távon, azonban a célok eléréséhez jelenleg szükség van otthonuktól kissé távolabbra kitekinteni.

Immár harmadik szezont kezdte el szinte változatlan létszámmal és minden idők legnépesebb keretével. A keretben remekül egészítik ki egymást a tolnai fiatalok és a „külsős” igazolt játékosok. A kiváló szakmai munka mellett - vezetőedzőként Reveland Zoltán sokszoros válogatott futsal játékos Bobory Balázs asszisztens edző segítségével készíti fel a csapatot - fontos tényező a csapaton belüli összetartás, a példaértékű csapategység.

Szeretettel várjuk honlapunk kedves látogatóit a hazai és idegenbeli mérkőzéseinkre, abban a reményben, hogy sok élményt tudunk majd nyújtani Önöknek eredményes és látványos játékunkkal. Tevékenységünkről, eredményeinkről több információt megtalálhat honlapunkon és facebook oldalainkon (Tolna-Mözs női futsal, Tolna-Mözs férfi futsal).